Nezdravý spôsob stravovania, ktorý sa vyznačuje konzumáciou vysoko priemyselne spracovaných potravín, bohatých na cukor, umelé sladidlá, bielu múku, konzervanty či farbivá, v kombinácii s nedostatkom pohybu a spánku a chronickým stresom, sú jednou z dominantných príčin nárastu problémov súvisiacich s tráviacim traktom.
Ak vás trápi zápcha, hnačka, nadúvanie, plynatosť, pálenie záhy či bolesť brucha, sú to jasné signály, že vaše trávenie nie je v poriadku. Dobrou správou je, že to môžete zmeniť. Už drobné úpravy v jedálničku a celkovom životnom štýle môžu priniesť skvelé výsledky. Čo je dôležité?
Kľúčovou zložkou pre dobré trávenie je voda. Vďaka nej prejde rozpustná vláknina črevami ľahko, teda sa vyhnete sťaženému vyprázdňovaniu. Nedostatok vody sa však spája aj s prekyslením žalúdka, následným vznikom pálenia záhy a žalúdočných vredov.
Koľko vody vypiť? Odporúčania odborníkov sú rôzne. The National Academies of Sciences Engineering Medicine odporúča dospelým 9 až 13 šálok denne (1). Harvard Medical School radí držať sa niekde na úrovni 4 až 6 šálok denne (2).
Avšak všetci vieme, že každý z nás je jedinečný. Pri určovaní potrebného denného príjmu tekutín sa zdá byť najvhodnejšie piť priebežne po menších množstvách tak, aby človek nepociťoval smäd, ktorý je už znakom deficitu tekutín v organizme a zároveň sledovať farbu moču. Ak je moč tmavý a zapáchajúci, bojujete s dehydratáciou a je nutné čo najskôr vodu doplniť.
Za najlepší zdroj tekutín je považovaná čistá alebo filtrovaná voda, poprípade ako doplnok pitného režimu neperlivé minerálne vody určené na denné pitie, nesladené bylinkové alebo ovocné čaje, zriedené zeleninové či ovocné šťavy.
Odporúčaný príjem vlákniny pre dospelého človeka je 25 až 30 g denne. Pričom rovnako dôležitá je rozpustná i nerozpustná vláknina. Ako napovedá samotný názov, rozpustná vláknina výborne absorbuje vodu a bobtná. Vďaka pôsobeniu črevných baktérií sa v hrubom čreve rozpúšťa. Nerozpustná vláknina sa vo vode nerozpúšťa. Takisto dokáže absorbovať vodu, ale nebobtná.
Okrem toho, že vláknina prospieva tráveniu, výborne zasýti, podieľa sa na znížení hladiny cholesterolu či vysokého krvného tlaku, je dôležitá aj pre silnú obranyschopnosť. Zdravie a aj 70 percent imunitného systému je ukrytého v črevách.
Výborným zdrojom vlákniny je ovocie a zelenina. Vysokým obsahom vlákniny, disponujú hrášok, mangold, špenát, jablko, avokádo, maliny, ríbezle, datle, figy, celozrnné cestoviny, mandle, ľanové semienka či otruby. Stredným obsahom vlákniny okrem viacerých druhov zeleniny a ovocia sa vyznačujú aj zemiaky so šupkou, 100-percentne celozrnný chlieb, hnedá ryža či vlašské orechy (3). Zdravé črevá a pestrý črevný mikrobióm si zabezpečíte tak, že za týždeň si doprajete aspoň 30 rôznych druhov rastlinnej vlákniny.
Ak konzumujete málo vlákniny, najmä v začiatkoch si môžete pomôcť doplnkami výživy. Jedným z nich je produkt NATURA BIOTIKA - aktívna vláknina, v ktorom sa nachádza päť druhov vlákniny, konkrétne akáciová vláknina, psyllium, ibiš lekársky, brest červený a smrekovcová vláknina.
Pri navyšovaní vlákniny v jedálničku zvyšujte aj príjem tekutín, pretože veľa vlákniny a málo vody môže viesť k zápche. Platí to aj naopak, veľa vody a vlákniny môže spôsobiť preháňanie.
Stres je pre väčšinu z nás každodennou súčasťou života. Často sa mu nedokážeme vyhnúť, preto je dôležité naučiť sa ho zvládať aj preto, lebo stres a úzkosť narúšajú tráviaci systém. Chronický stres vedie k rôznorodým tráviacim ťažkostiam, vrátane syndrómu dráždivého čreva alebo žalúdočných vredov.
So zmiernením stresu pomôže hlboké dýchanie, meditácia, modlitba, viac spánku a relaxačné techniky.
V náročnejších situáciách si doprajte šálku teplého bylinkového čaju, ktorý podporuje pocity pohody. Na zahodenie nie je ani tablička kvalitnej horkej čokolády, hrsť vlašských orechov alebo banán obsahujúci tryptofán, prekurzor serotonínu.
Náš tip: SAFFRON - BRAIN AND NEURO BALANCER pomáha vyvolávať dobrú náladu vďaka extraktu z blizien šafranu, nechtíka lekárskeho, inozitolu a piatich vitamínov zo skupiny B.
Zdroje:
(1). https://www.nap.edu/catalog/10925/dietary-reference-intakes-for-water-potassium-sodium-chloride-and-sulfate
(2). https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-much-water-should-you-drink
(3). https://www.solen.cz/pdfs/med/2009/04/09.pdf
Antibakteriálne a protizápalové účinky extraktu z granátového jablka
Vedecké štúdie však poukazujú na liečivé účinky extraktu z granátového jablka zároveň pri bežných vírusových...
Trápia vás bolesti brucha? Toto sú najčastejšie príčiny
Bolesti brucha z času na čas potrápia každého z nás. Dôvodov týchto bolestí je mnoho. Pripravili sme pre vás prehľad...
Helicobacter pylori - čo to je a ako sa ho zbaviť?
Helikobakter je jedna z najrozšírenejších bakteriálnych infekcií na svete. Postihuje dokonca viac ako polovicu...
Spirulina a jej účinky na trávenie
Spirulina sa vďaka svojim účinkom radí medzi najúčinnejšie zelené potraviny. Okrem iných pozitívnych účinkov sa jej...
Chioská masticha - liečba Helicobacter pylori
Trpíte žalúdočnými ťažkosťami, máte helikobakter? Máte kŕče, opakované bolesti, nemôžete jesť a chudnete? Vyskúšajte...
Vaše zdravie začína zdravým trávením
Je úžasné, že sa chcete starať o svoje zdravie. Jeho korene začínajú práve v zdravom tráviacom trakte, pretože ak ten...