Najpredávanejšie

Prečo užívať Superfoods

Málokto vie o znepokojujúcom globálnom trende v poklese živín vo vypestovanej zelenine a ovocí a tým rastúcim nedostatkom vitamínov a minerálnych látok v tele (avitaminóza, hypovitaminóza). Alarmujúce je, že aj keď sa ľudia rozhodnú stravovať zdravo a jesť dostatok ovocia a zeleniny denne, nepríjmu toľko živín ako by prijali z takého istého množstva stravy v minulosti.

Týmto problémom sa zaoberal profesor Dr. Davis a jeho tím vedcov z University of Texas na Katedre chémie a biochémie a v roku 2004 vydali štúdiu v časopise Journal of American College of Nutrition (zaujímavú aktualizovanú štúdiu si môžete stiahnút tu). Študovali nutričné dáta z Amerického ministerstva poľnohospodárstva z rokov 1950 a 1999 pre 43 rôznych druhov zeleniny a ovocia. Našli dlhodobý pokles v obsahu bielkovín, vápnika, fosforu, železa, riboflavínu (vitamín B2) a vitamínu C v uplynulom pol storočí.  Tento fakt klesajúceho nutričného obsahu pripísali prevahe poľnohospodárskych postupov, ktorých cieľom je zlepšiť vlastnosti (veľkosť, rýchlosť rastu, odolnosť proti škodcom) namiesto toho aby sa zaoberali nutričným obsahom.

"Úsilie o nové odrody plodín, ktoré poskytujú vyšší výnos, odolnosť proti škodcom a klimatickú prispôsobivosť umožnila plodiny pestovať väčšie a rýchlejšie, ale ich schopnosť produkovať živiny nestačí držať krok s ich rýchlym rastom ". 

Ďaľšie štúdie prišli k podobným záverom: Analýza živín z Kushi Institute z dát 1975-1997 zistila, že priemerné hladiny vápnika v 12 druhoch čerstvej zeleniny klesli o 27%, hladina železa 37%; hladiny vitamínu A o 21% a úroveň vitamínu C o 30%. Podobná štúdia sledujúca Britské nutričné dáta z rokov 1930-1980, publikovaná v British Food Journal zistila, že v 20 druhoch zeleniny priemerný obsah vápnika klesol o 19%, obsah železa o 22% a obsah draslíka o 14%. K tomu ďalšia štúdia prišla k záveru, že dnes by človek musel zjesť osem pomarančov aby získal rovnaké množstvo vitamínu A ako by naši prarodičia získali z jedného.

zdravie

Prečo dlhodobo vyživovať organizmus práve pomocou Superfoods? Okrem všetkých benefitov vrátane detoxikácie, zvýšenia úrovne energie a celkového zlepšenia zdravia tu je ešte jeden fakt. A to je obrovský obsah vitamínov, minerálov, fytonutrientov, chlorofylu a všetkých ostatných látok, ktoré sú nevyhnuté k udržaniu dlhodobého zdravia. Samozrejme, väčšina z týchto látok sa nachádza v kvalitnom bio ovocí a zelenine. V dnešnom rýchlom svete má málokto podmienky aby denne zjedol niekoľko kíl bio ovocia a zeleniny. Ale mať možnosť zmiešať si jednu lyžičku najkvalitnejšieho superfoodu s vodou práve vtedy keď nieje čas na nič iné alebo zapiť pár tabliet je veľmi rýchle, praktické, užitočné a naozaj zdravé.  

Spirulina, Chlorella a ďalšie sú vynikajúcimi super-zelenými potravinami, ktoré nám pomáhajú zvyšovať náš nutričný príjem a dosiahnúť dlhodobé zdravie. Viac informácii sa dozviete v našich článkoch Benefity zelenej stravy a Často pýtané otázky.  

 


Naposledy navštívené

Žiadne produkty

Menu